Dell XPS kannettavan jäätyvä näyttö

Piinaako kannettavaasi jäätyvä näyttö? Pysähtyykö kuva mutta ääni jää? Ongelmaan on olemassa ainakin tällä hetkellä korjaus, mutta se valitettavasti vaatii vähän rekisterin muokkausta. Näillä ohjeilla ongelma poistui ainakin omasta kannettavastani.

Omassa Intelin integroidulla näytönohjaimella varustetussa XPS 15 9500 koneessani jostain syystä jäätyi näyttö aivan luvattoman usein. Ongelman ilmetessä kuva näytössä vain pysähtyi mutta kone jatkoi muuten toimintaansa normaalisti, pystyin esim. kuulemaan edelleen pyörivän videon äänet, ja jos teki jotain niin näytön heräämisen jälkeen näki että asiat oli tapahtuneet.

Pikafiksinä näytön on saanut takaisin päälle sulkemalla ja avaamalla koneen kannen, ja myöhemmin löysin vinkin että CTRL+WIN+SHIFT+B näppäinyhdistelmä ”resetoi” näytön ja palautti sen toimintaan. Mutta pikafiksi on aina pikafiksi, ja noita jos joutui tekemään monta kertaa päivässä niin oli aika ärsyttävää pitkän päälle eikä tuntunut millään tokenevan.

Netistä löytyi juttua että ongelma voisi liittyä paneelin virkistystaajuuden säätöön (panel self refresh) ja korjautuisi jos option kytkee pois päältä Intelin ohjauspaneelissa. Kokeilin tätä, mutta omaan koneeseen ei auttanut ja ongelma jatkui edelleen.

Yksi päivä kun taas turhautuneena etsin ratkaisua ongelmaan, törmäsin Dellin keskustelupalstalla viestiin jossa kerrottiin pari rekisteriavainta joita muuttamalla PSR:n vois saada oikeasti pois päältä ja ongelman korjattua. Näillä tempuilla ongelma näyttää oikeasti korjaantuneen, yli kuukauden päivät on nyt menty ilman yhtään näytön jäätymistä, kun niitä aiemmin tapahtui lähes joka päivä, joskus useammankin kerran.

Alla siis ohjeet korjauksen suorittamiseksi:

Avaa rekisterieditori (esim. Win + R -> regedit)

Etsi sijainnista
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\…
Siellä pitäisi olla alakansio 0001 tai 0000 josta löytyy seuraavat avaimet

Tarkista/muuta näiden avainten arvot
PSR2Disable -> jos 0 niin muuta -> 1
Psr2DrrsEnable jos 1 niin muuta -> 0

Ja buuttaa kone. PSR:n pitäisi nyt oikeasti olla pois käytöstä ja tämä ainakin omassa koneessa poisti ongelman.