Canon julkisti kaksi uutta EOS R -kameraa APS-C -kennoilla

Canonin pelittömien järjestelmäkameroiden EOS R-sarjaan on julkaistu tänään kaksi uutta mallia, jotka aikaisemmista R-kameroista poiketen on varustettu APS-C -koon kennoilla täyden koon kennojen sijasta. Nyt esitellyt kamerat ovat 24,2 megapikselin kennolla varustettu R10 sekä 32 megapikselin R7. Kameroiden kanssa käytettäväksi on julkaistu myös kaksi uutta, pienemmälle kennolle tarkoitettua RF-S -objektiivia.

Julkaistut uutuudet ovat ”henkisiä perillisiä” Canonin kuluttajaluokan edistyneiden kuvaajien APS-C -kennoisille kameroille. Tarkemmalla ja nopeammalla R7-mallilla tavoitellaan Canonin mukaan samaa luonto- ja urheilukuvauksesta kiinnostunutta ostajakuntaa kuin peilietsinmalli 7D:llä. R10 puolestaan on asemoitu houkuttelemaan ”kymppisarjan” käyttäjiä uusien peilittömien kameroiden käyttäjiksi. R10 houkuttanee myös monia ”satasarjalaisten” käyttäjiä keveytensä ja monipuolisuutensa ansiosta. Cameralabsin arviossa sen kuvaillaankin asettuvan pitkälti 850D ja 90D mallien väliin.

Kameroiden tekniikassa on paljon samaa, mutta myös joitain huomattavia eroja. Suurin ero on kennon tarkkuudessa joka edullisemmassa R10 mallissa on 24,2 MP ja kalliimmassa R7 mallissa 32 MP. Molemmissa kameroissa on Canonin uusin Digic X -prosessori ja ne tukevat Dual Pixel CMOS AF II -tarkennusta kehittyneellä kohteenseurannalla, joka voi seurata niin ihmistä kuin eläintä tai ajoneuvoakin. Yhteistä on myös kääntyvä kosketusnäyttö sekä 2,36 miljoonan pisteen elektroninen etsin (EVF) 100% peitolla. EVF:n osalta R7 tosin peittoaa halvemman version 1,15x suurennoksella R10 jäädessä 0,95x suurennokseen.

EOS R7 + RF-S 18-150 mm IS STM

Kalliimpi R7 alkaa erottumaan edukseen kehittyneissä ominaisuuksissa, siinä on esimerkiksi kuvanvakaus rungossa R10 pystyessä ainoastaan elektroniseen vakautukseen videota tallentaessa. R7 on myös roiskevesi- ja pölysuojattu, ja varustettu isommalla akulla kuin R10. Edellämainituista syistä R7 on myös painavampi (612 g) kuin R10 (429 g). Eroa on myös kameroiden sarjakuvauskyvyissä, joissa R7 on parempi huolimatta suuremmasta resoluutiostaan. Sarjakuvauksessa molemmat kamerat pystyvät 15 fps kuvausnopeuteen mekaanisella sulkijalla, elektronisella sulkijalla R7 pääsee 30 fps nopeuteen ja R10 jäädessä hieman alhaisempaan 23 fps nopeuteen.

Videokuvausominaisuuksien puolella R7 vetää jälleen vähän pidemmän korren kuin edullisempi R10. Molemmat kamerat pystyvät kuvaamaan maksimissaan 4K 30p videota sekä Full HD tarkkuudella hidastusvideota jopa 120 fps nopeudella lman kuva-alan rajausta Molemmilla onnistuu myös 4K 60p video, mutta R10:llä se tapahtuu 64% vaakasuuntaisella rajauksella. R7 malli sisältää myös Log 3 -tuen sekä nopeamman USB3.2 Gen1 -tiedonsiirron R10:n tyytyessä USB2-nopeuksiin.

Yhtenä hienona yhteisenä ominaisuutena molempien kameroiden dataliitin on nyt mallia USB-C ja akun lataaminen sekä virransyöttö on mahdollista standardia USB Power Delivery tekniikkaa käyttäen.

Tarkemmin kameroiden eroihin voi perehtyä Canonin EOS R7 vs EOS R10: which is right for you? -artikkelissa.

APS-C -kennon käyttäminen mahdollistaa myös aiempia täyden kennon RF-objektiiveja pienempien ja kevyempien objektiivien käyttämisen. Canon julkaisikin samaan aikaan uusien kameroiden kanssa myös kaksi RF-S objektiivia, joita tullaan tarjoamaan uusien kameroiden kanssa kittiobjektiiveina.

RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektiivi tulee täyttämään samanlaista perus zoom-objektiivin tehtävää kuin EF-S -sarjan 18-55 mm kittiobjektiivi. Uuden objektiivin yksi myyntivaltti tulee olemaan myös sen kokoonpainuvan rakenteen mahdollistava pieni koko.

RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM taas tarjoaa laajemman polttovälialueen minkä ansiosta se soveltuu hyvin ”all round” objektiiviksi vaikkapa matkaillessa.

EOS R10 + RF-S 18-45 mm IS STM

Kuten nimistä voi nähdä, on molemmat objektiivit varustettu kuvanvakaimella sekä hiljaisella videokuvaukseenkin soveltuvalla STM-moottorilla. Uusien objektiivien suositushinnat ovat 379 euroa (18-45 mm) ja 619 euroa (18-150 mm), mutta kameran kanssa kittinä ostettuna ne saa huomattavasti halvemmalla, 18-45 mm objektiivi nostaa paketin hintaa vain 130 eurolla ja 18-150 mm objektiivi 410 euroa pelkkään runkoon nähden.

Molemmat kamerat ovat EF-EOS R -adapterin avulla yhteensopivia aikaisempien EF ja EF-S objektiivien kanssa. Canon tarjoaa uusien kameroiden myynnin alkaessa rajattuun erään adapterin kameroiden mukana ilmaiseksi.

Canonin tiedotteen mukaan R7 toimitukset alkavat kesäkuussa ja R10 heinäkuussa.

Kameroista kiinnostuneiden tiedonnälkää helpottamaan löytyy arvosteluita jo luettavaksi mm. Cameralabsissa, DPreview’ssä sekä Petapixelissä. Lisätietoa löytyy myös Canonin julkaisutiedotteesta sekä tuotesivuilta:
RF-S 18-45 mm
RF-S 18-150 mm
EOS R7
EOS R10