Harman/Kardon Onyx Studio 5

Pitkällisen pähkimisen jälkeen tein sen. Ostin nimittäin Harman/Kardonin Onyx Studio 5 -bluetooth-kaiuttimen jonka olen halunnut hankkia jo pidemmän aikaa. Käyn tässä postauksessa vähän läpi sekä kaiuttimen ominaisuuksia että omia fiiliksiäni siitä.

Harman/Kardonin Onyx Studio 5 edustaa niin ominaisuuksiensa kuin ulkonäkönsä puolesta bluetooth-kaiuttimien ”premium-kategoriaa”, mutta sen voi saada omakseen ominaisuuksiinsa nähden kuitenkin järkevällä hinnalla. Kaiuttimen suositushinta, jolla sitä myydään mm. valmistajan nettikaupassa, on melko rouhea 349 euroa, mutta sitä saa suhteellisen usein kovillakin tarjoushinnoilla. Etenkin Telia on kunnostautunut Onyx-kaiuttimien alennusmyynnissä ja heiltä saa tasaisen satunnaisesti Studio 5 mallia 129 eurolla ja vanhempaa Studio 4 mallia 99 eurolla. Telian tarjouksesta myös oman kaiuttimeni nappasin joulun alla. Tuli muuten noin 26 tunnissa tilauksesta perille, ei paha.

Onyx Studio 5

Harman/Kardon on käyttänyt tunnusomaista pyöreää muotoilua jo aiemmissakin Onyx Studio -kaiuttimissa, mutta tässä versiossa kaiuttimen yläosaan on muotoiltu kaiuttimen kannettavuutta korostava kahva. Kaiuttimen halkaisija on noin 30 cm ja paksuimmasta kohdastaan se on vähän alle 13 cm paksu.

Koko kaiutin on päällystetty pehmeällä ja laadukkaan tuntuisella kankaalla, kantokahvan materiaali on alumiinia. Kaiutin on lähes kolmen kilon painollaan melko tanakka laitos ja se pysyy tasaisen pohjansa sekä alhaalla sijaitsevan painopisteensä ansiosta hyvin pystyssä ja paikallaan. Raskaus ja tukeva rakenne toki auttaa myös kaiuttimen soinnissa ja estää ikävien resonointien syntyä.

Muotoilu on hyvinkin hillittyä, harmaassa kankaassa ei ole muita merkintöjä kuin alaraunassa sijaitseva harman/kardon logo ja edessä ylhäällä sijaitsevat napit: bluetoothin ohjaus, volume down, virtanäppäin, volume up sekä play/pause. Ainoa indikaattori-ledi sijaitsee virtanäppäimen alapuolella, eikä sekään paljoa ilmaise. Yhdistäessä/parittaessa se vilkkuu valkoisena, normaalisti soitellessa palaa valkosena, akun varauksen ollessa lähellä tyhjää vilkkuu punaisena ja akkua ladatessa palaa punaisena.

Harman ylhäältä

Takaa alhaalta löytyy kolme liitintä, 3,5 mm linjasisääntulo, virtakaapelin liitin ja micro-usb joka on vain huolto/päivityskäyttöön. Kaiuttimessa ei ole sisäänrakennettua virtalähdettä, vaan se on ulkoinen ”läppärilaturi”-mallinen virtapulikka.

Kaiuttimeen voi siis kytkeä minkä tahansa äänilähteen kiinni 3,5 mm kaapelilla, mutta pääkäyttötarkoitus kuitenkin lienee käyttää sitä bluetooth-kaiuttimena. Sitä varten kaiuttimessa on 4.2 version mukainen bluetooth-yhteys, joka tukee kahden laitteen liittämistä kaiuttimeen samanaikaisesti. Lisäksi kaksi Onyx Studio 5 kaiutinta voi liittää langattomasti yhteen ”kaksoisääntä” varten. Huomionarvoista on, että kahden kaiuttimen setuppi ei soita stereoääntä, vaan monoääntä kahdesta kaiuttimesta. Ei ole myöskään mahdollista liittää yhteen vanhempaa Onyx Studiota ja uutta, vaan yhdistäminen toimii vain kahden Studio 5:n välillä.

Äänimaailmaltaan Onyx Studio 5 on, sanotaanko jykevä. Kaiuttimesta lähtevä ääni on sen verran voimakasta ja painokasta, että sen voisi kuvitella tulevan isommastakin kaiuttimesta. Alataajuuksissa on myös reilusti potkua, basso erottuu selkeästi jo todella hiljaisillakin voimakkuuksilla kuunnellessa. Itse tykkään kuunnella musiikkia hiljaisella voimakkuudella töitä tehdessä ja Onyxin kanssa on mukavaa kun myös tällöin ääni kuulostaa täysipainoiselta ja täyteläiseltä. Ääni ei kuitenkaan rupea puuroutumaan äänenvoimakkuutta lisätessäkään, vaan erottelu pysyy hyvin hallussa silloinkin eikä basso ala ottaa ylivaltaa.

Onyxin ääni tuntuu jonkin verran bassopainotteiselta, mikä voi toisia häiritä, mutta omalla kohdallani ääni on aika linjassa sen kanssa miten itse tykkään musiikkia kuunnella. Lievästä bassovoittoisuudesta huolimatta kaiuttimen tuottama ääni on selkeää ja siinä on hyvä erottelu, instrumenttien nyanssit tulevat mukavasti esiin ja vokaalit ovat selkeitä basson napsuessa jykevästi taustalla. Omimmillaan kaiutin on tähänastisen kokemuksen perusteella ehkä jotain napakkaa elektronista- ja modernia tanssimusiikkia soittaessa, mutta se suoriutuu varsin mallikkaasti myös muista musiikkityyleistä. Raskas kitararock tuntuu toistuvan ehkä vähän tummana siihen nähden miltä sama kappale kuulostaa vaikkapa kunnon kuulokkeilla kuunneltuna.

Harman musta

Onyx Studio 5 on varustettu myös sisäänrakennetulla akulla jonka kapasiteetti on 3283 mAh. Valmistaja lupaa akulle ”jopa 8 tuntia kuunteluaikaa” joka tietysti riippuu siitä miten ja millaista musiikkia kuuntelee. Testasin akunkestoa ja soittelin töitä tehdessä taustamusiikkia hiljaisella voimakkuudella akun varassa. Lopputulemana kaiutin soitteli kahtena päivänä klo 9-16 musiikka yhtäjaksoisesti, eli yhteensä 14 tuntia eikä ledi edes vielä muuttunut punaiseksi indikoimaan alhaista varaustilaa. Valmistajan lupaus kahdeksasta tunnista voinee pitää hyvinkin paikkansa keskivertoäänenvoimakkuudella kuunnellessa, mutta hiljaisella voimakkuudella näköjään päästään huomattavasti luvattua parempiinkin lukemiin. Akun lataaminen täyteen kestää teknisten tietojen mukaan 5 tuntia.

Harman/Kardon Onyx Studio 5 tuntuu kaiken kaikkiaan pätevältä akulliselta bluetooth-kaiuttimelta. Äänenlaadullisesti se voittaa helposti monet muut bluetooth-kaiuttimet, ja sitä kuunnellessaan ei oikein edes meinaisi uskoa äänen olevan peräisin yhdestä noin vaatimattoman kokoisesta kaiuttimesta. Toki Harman/Kardonin kaltaiselta valmistajalta on myös lupa odottaakin laatua, joten tämän kanssa ei kyllä joudu pettymään. Etenkin näillä reilun satasen tarjoushinnoilla tätä voi pitää jopa kilpailukykyisen hintaisena tuotteena jota kannattaa vakavasti harkita, mikäli hakusessa on vähän jämäkämpää ääntä tuottava bluetooth-kaiutin.

Jos kaiuttimen tarkempi arvostelu kiinnostaa, kehotan ehdottomasti katsomaan JimsReviewRoomin arvostelun Youtubesta.

Plussat
+ Erinomainen äänenlaatu
+ Tyylikäs ulkonäkö
+ Hyvä akunkesto

Miinukset
– Soveltuu ulosvietäväksi vain varauksin, kangas on arka materiaali, eikä sääsuojausta ole