Dell Inspiron 15 (7501) – Tyyliä ja tehoa

Koska olen alkanut kiinnostumaan enemmän ja enemmän nykyaikaisista tekoäly- ja neuroverkkosovelluksista, on mielessäni siinnellyt jo jonkin aikaa hankkia tehokkaampi, kunnon GPU:lla varustettu kone jolla voisi pyöritellä jopa pieniä ML/DL projekteja.

Gigantin Black Friday -tarjouksen myötä pähkäily tuli päätökseen ja hankintaan meni tehokkaamman luokan kannettava, Dell Inspiron 7501. Sisuskaluiltaan kone vastaa pitkälti modernia pelikannettavaa, mutta ulkonäkö on (omaa silmääni) miellyttävämpää ”business lookia”. Tämän artikkelin tarkoituksena on tutustua koneen ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin vähän tarkemmin, jos vaikka joku muukin miettii tämän tai jonkin vastaavan laitteen hankintaa itselleen.

Ennen Dellin hankintaa on pääkoneenani toiminut HP:n 14″ yrityskannettava Elitebook 840 G5. Oma koneeni on kohtuullisen varusteltu versio, jonka sisältä löytyy 8. sukupolven Core i5-8350u suoritin, 16GB DDR4-muistia ja 512GB NVME SSD. HP:n kanssa on saatu kaikki hommat hoidettua mitä sitä päin on tähän saakka paiskattu kuvankäsittelystä virtuaalikoneisiin, mutta yksi asia mikä siitä puuttuu on kunnon GPU.

Kunnon grafiikkakortin (mielellään vielä Nvidian koska CUDA) puuttuminen efektiivisesti estää minkään puoliksikaan järkevän puuhastelun koneoppimisen ja neuroverkkojen parissa, koska niiden toiminta järkevällä nopeudella nojaa voimakkaasti GPU-laskentaan. Grafiikkakorttien kyky ajaa tuhansia rinnakkaisia säikeitä on juuri sitä mitä neuroverkkojen kansa puuhastellessa tarvitaan. Esimerkiksi nyt hankkimani koneen GTX 1650 GPU sisältää 896 CUDA-ydintä ja 14 ”stream prosessoria” (Streaming Multiprocessor) joista jokainen voi suorittaa 1024 yhtäaikaista säiettä. Näin ollen kortti voi käsitellä ideaalitilanteessa jopa 14×1024 = 14 336 säiettä samanaikaisesti. Tämä on aika paljon enemmän kuin prosessorin kahdeksan säiettä neljällä ytimellä!

Yleiskatsaus

Siirrytään nyt tarkemmin itse koneen pariin. Dellin Inspiron 7000 -sarja on suunnattu vaativille kotikäyttäjille sekä pienyrityksille ja yrittäjille. Tyylipuhtaista yrityskoneista kuten Latitude-sarjasta sen erottaa mm. huoltoluukkujen ja telakkaliitinten puuttuminen, sekä tietynlainen keveyteen ja sirouteen tähtääminen äärimmäisen kestävyyden sijasta. Iso ero on toki myös koneiden hintaluokassa, yrityskannettavat ovat huomattavasti Inspironeja kalliimpia.

Ostamani Inspiron 7501 on sarjan 15,6″ malli, mutta koneen ulkomitat ja paino ovat tähän nähden erittäin maltilliset. Aavistuksen kiilamaisesti muotoiltu kone on paksuimmastakin kohdastaan alle 19 mm korkea, leveyttä on 356,1 mm ja syvyyttä 234,5 mm. Paino on kokoonpanosta riippuen n. 1,7 – 1,9 kg.

Inspiron kansi
Inspiron 7000 sarjan koneet ovat alumiinirakenteisia ja hillityn tyylikkäitä

Kone on täysin alumiinirakenteinen ja muotokieli on hillityn tyylikästä. Suunnittelun suuntaviivoja on selvästi haettu enemmän yrityskoneiden suunnasta kuin kotikäyttöön suunnattujen pelikoneiden maailmasta, ja hyvä niin. Itse olen ollut aina suuri alumiinisen designin ystävä, joten omaan silmään tämä sopii erittäin hyvin. Vaikka kone ei tukevuudessaan pääse aivan yrityskannettavien tasolle, on tämäkin erittäin tanakka ja rakenteeltaan luottamusta herättävän oloinen kapistus.

Näyttö-, syöttö- ja osoitinlaitteet

Vaikka kokoeroa aiempaan 14″ Elitebookiini ei ole kovinkaan paljoa, on 15,6″ koneen leveämpi runko mahdollistanut erillisen numeronäppäimistön sijoittamisen koneeseen, mikä helpottaa etenkin taulukkolaskennan ja muiden paljon numeroiden syöttöä vaativien asioiden tekemistä. Numeronäppäimistön päällä on vielä pari erikoisnappia; laskimen käynnistys, CE sekä +/-, joille on varmasti käyttöä jos käsittelee yhtään enempää numeerista dataa tai käyttää tietokoneen laskinta.

Näyttö on Full HD -resoluution heijastamaton IPS-näyttö, joka tarjoaa maksimissaan 300 nitin kirkkauden ja 100% sRGB väriavaruuden. Konetta on saatavilla myös kosketusnäytöllä varustettuna, jossa maksimikirkkaus on 200 nitiä. Molemmissa näyttötyypeissä on tavanomainen 60 Hz virkistystaajuus. Näyttö on itse asiassa niin kirkas, että minun on harvoin tarvetta pitää konetta läheskään täydellä kirkkaudella.

Etunäkymä
Näytön koko on 15,6″, koneessa on erillinen numeronäppäimistö ja iso kosketuslevy

Itse näppäimistö on matalaa ja lyhyellä liikeradalla varustettua chiclet-tyyppiä. Näppäin- ja kirjoitustuntuma on ihan kohtalaisen hyvä, mutta pientä epämääräisyyttä siinä kuitenkin on. Inspiron pääse tältä osin HP:n G5 sukupolven ja uudempien tasolle, joissa on omasta mielestäni parhaat näppäimistöt mitä kannettavissa on. Oikean ylänurkan reunimmaisin ”tyhjä nappi” on itse asiassa virtanäppäin johon on integroitu sormenjälkilukija.

Näppäimistö on saman värinen kuin itse konekin, mikä ei kontrastin kannalta ole ihan paras mahdollinen ratkaisu, tässä on taidettu mennä tyylikkyys edellä käytettävyyden kustannuksella. Näppäimistössä on myös taustavalaistus jonka taso on säädettävissä kahdelle eri voimakkuudelle. Taustavalaistuksen pitäminen päällä valoisassa huonontaa omasta mielestäni merkkien kontrastia vielä lisää, joten se kannattaa valoisassa pitää pois päältä. Hämärässä taustavalo hoitaa tehtävänsä hyvin.

Inspiron näppäimistö
Näppäimistö on taustavalaistu, mutta nuolinäppäimet ovat turhan pienet

Tähänkin koneeseen on valitettavasti päädytty laittamaan pienoisnuolinäppäimet, eli neljä nuolta sekä pg up ja pg down napit on tungettu minikokoisina kolmen normaalin näppäimen kokoiseen tilaan näppäimistön alalaitaan. Ratkaisu on omasta mielestäni aivan käsittämätön, koska tyhjää tilaa kunnon napeille olisi ollut ainakin koneen päällä vielä roppakaupalla. Nämä mininapit ainakin omalla kohdallani johtavat siihen, että nappeja on oikeastaan aina katsottava käyttäessä ellei halua hutipainalluksia.

Ohjauslevy on erittäin suuri ja pinta-alaa tuntuu riittävän tarpeeseen kuin tarpeeseen. Myös monen sormen eleohjaus sekä pinch-to-zoom toimii hienosti. Levy on ”click pad” -tyyppinen, eli siinä ei ole erillisiä nappeja, mutta levyn alareunassa on naksahtava alue hiiren napeiksi. Kosketuslevyn pinta on satiinimaisen karhea, eli ei aivan sileä. Makuasioita on taas pitääkö enemmän aivan sileästä vai vähän karheasta, itse olisin pitänyt enemmän sileästä kosketuslevystä.

Rakenne ja portit

Dell on käyttänyt kannessa ns. nostosaranaa, eli mekanismiä joka kääntää saranarakenteen osittain koneen alle nostaen koneen takaosaa samalla irti pöytätasosta. Tällä saavutetaan, ainakin Dellin mukaan, miellyttävämpi kirjoituskulma ja parempi tuuletusteho kun ilma pääsee virtaamaan tehokkaammin koneen alta tuuletusjärjestelmään.

Vasemman reunan portit
Vasemmassa reunassa sijaitsee mm. koneen virtaliitin

Koneen vasempaan kylkeen on sijoiteltu koneen 130W virtalähteen liitin ja sen merkkivalo, yksi HDMI-portti, yksi USB3-portti sekä USB Type-C -portti. USB-C -portissa on myös Power Delivery sekä DisplayPort -tuki, joten sen kautta voi ladata konetta ja saada kuvan näytölle. Kone toimii yhteen mm. oman HP:n USB-C/Thunderbolt -telakkani kanssa, vaikkakin kone antaa ilmoituksen pienitehoisesta virtalähteestä telakan antaessa maksimissaan 65W lataustehon.

Oikeassa reunassa on mm. 3,5 mm combo-jack

Koneen oikeassa kyljessä on sijoiteltu microSD-kortinlukija, yksi USB3-portti sekä 3,5 mm combo-jack headsetille. Kuvista näkee hyvin myös nostosaranan rakenteen.

Tarkkasilmäisimmät ehkä huomasivatkin, että Ethernet-porttia koneessa ei ole, eli langallisen verkon tarvitsijat joutuvat ostamaan koneeseen USB-liitäntäisen verkkokortin.

Laajennettavuus on koneessa kohtuullisen hyvällä tasolla, vaikka parannettavaakin olisi. Emolevylle on juotettu 8GB DDR4-muistia ja laajennusta varten on vapaana yksi so-dimm paikka, johon voi asentaa maksimissaan 16GB kamman. Näin ollen maksimimuistimäärä on 24GB. Parempi olisi ollut kaksi paikkaa vapaaseen konfiguraatioon, mutta tämäkin toimii varmasti useimmille. Kone osaa käyttää muisteja myös ”flexible modessa”, eli esim. 8+16 konfiguraatiossa 8+8GB toimii dual channelissa ja viimeinen 8GB single channelissa. Itsekin lisäsin koneeseen Kingstonin mallikohtaisen 16GB kamman joka maksoi Multitronicissa noin 65 euroa.

Massamuistina koneessa on Kioxian 2230 kokoinen M.2 NVME SSD joka on rakennettu Toshiban pienikoisen BG4 muistipiirin ympärille. Koneessa on paikka myös toiselle M.2 levylle, mutta ainakin omasta koneestani puuttui sille käyttöohjeessa mainittu suojus sekä kiinnitysruuvi. Otin asiasta yhteyttä Dellin asiakaspalveluun ja sieltä toimitettiin minulle parissa päivässä kuriirin kyydissä tarvikkeet toisen levyn kiinnittämiseksi, tästä siis Dellin asiakaspalvelulle täydet pisteet. Koneen molempiin paikkoihin voi asentaa 2230 tai 2280 kokoisen levyn ja nämä saa asetettua halutessaan myös RAID 0 tai 1 -tilaan. Omaan koneeseeni on tulossa toiseksi levyksi 1TB kokoinen Kingston A2000 SSD helpottamaan datasettien käsittelyn vaatimaa tilantarvetta.

Koneen avaamisesta sen verran, että tässä ei ole yritykannettaville tyypillistä huoltoluukkua, vaan koneen avatakseen pitää irroittaa koko pohjalevy. Tämä tapahtuu avaamalla pohjan kiinnitysruuvit ja kampeamalla kiinnipitoklipsit auki jollain ohuella muovisella työkalulla, joko tarkoitukseen suunnitellulla tai vaikkapa kitaran plektralla.

Inspiron 7501 sisältä
Vasemman tuulettimen alla massamuisti suojuksen alla, keskellä so-dimm -paikka sekä toinen M.2 paikka

Koneen tuuletuksesta huolehtuu kahden tuulettimen järjestelmä, joista oletettavasti toinen jäähdyttää pääosin suoritinta ja toinen näytönohjainta. Tuulettimet imevät viileän ilman sisään pohjan aukoista ja puhaltavat lämpimän ilman ulos näppäimistön takana olevista aukoista, eli yläviistoon kohti näyttöä. Kevyessä toimistokäytössä kone on jopa yllättävänkin hiljainen tuulettimien ollessa sammuksissa tai pienellä teholla, mikä kertoo positiivista jäähdytysjärjestelmän rakenteesta. Kun konetta alkaa rasittamaan alkavat tuulettimet pyöriä melko vauhdikkaasti ja kohtalaisen äänenvoimakkuuden saattelemana, joten pelihommissa tai muussa rasituksessa saa varautua kuuntelemaan tuulettimien huminaa.

Inspiron tuuletus
Tuuletusaukko koneen yläreunassa

Suorituskyky

Inspiron 7501 kannettavaa on saatavissa kolmella eri suorittimella, jotka ovat kaikki Intelin 10. sukupolven Core suorittimia. Oma koneeni on näistä vaihtoehdoista kevyin Core i5-10300H suorittimella varustettu malli. Muut vaihtoehdot ovat i7-10750H ja i9-10885H.

Jo i5 mallissa teho riittää useimpien eteen tulevien tehtävien hoitamiseen sujuvasti. Suorittimessa on neljä ydintä joista jokainen pystyy Hyper Threadingin avulla suorittamaan kahta säiettä rinnakkain. Suorittimen pohjakellotaajuus on 2,5GHz ja Turbo-taajuus maksimissaan 4,5GHz, välimuistia löytyy 8 megatavua.

CPU-Z benchamarkissa suorittimen tulokset pyörivät noin 480 paikkeilla single coren osalta ja 2280 paikkeilla multi coren osalta. CPU-Z:n vertailutaulukoista näkee missä seurassa suoritin tehonsa puolesta liikkuu. Kannettaville tyypillisesti pidempiaikaisessa suorituksessa tulokset alkoivat tippumaan koneen pudottaessa tehoja kuumenemisen takia.

cpu-z single core
ZPU-Z tulostaso single corena
cpu-z multi core
ZPU-Z tulostaso multi corena

Näytönohjaimeksi Inspiron 7501:een voi valita integroidun näytönohjaimen lisäksi joko tavallisen GeForce GTX 1650:n tai tehokkaamman GTX 1650 Ti version. Molemmat GeForcet on varustettu 4GB GDDR6-muistilla. Erikoisena yksityiskohtana mainittakoon, että tavallisen GTX:n ja integroidun näytönohjaimen kanssa koneen USB-C -portti on tavallinen USB 3.2 Gen. 1 -portti, mutta tehokkaimman Ti-ohjaimen kanssa portti muuttuu Thunderboltin sisältäväksi Gen. 2 portiksi. Kummankin GeForcen kanssa koneen HDMI-portti on mallia 2.0, integroidulla ohjaimella HDMI:n versio on 1.4.

Superposition Benchmark antoi testissä 1080p / Medium -asetuksilla tulokseksi 6652 pistettä. Ensimmäistä kertaa kokeillessani koneessa ei ollut kuin 8GB muistia single channelissa, silloin tulos oli joitain kymmeniä pisteitä alhaisempi 6585, eli muistin lisääminen ja dual channel muisti auttoi nostamaan vähän tulosta.

superposition benchmark
Superposition Benchmark tulos

Akunkesto koneessa vaikuttaa olevan kohtalaisella tasolla. Normaalia ”toimistotyöskentelyä” tuntuu menevän noin työpäivän verran, mutta raskaampi käyttö alkaa tiputtaa akun varaustilaa kuitenkin nopeasti.

Yhteenveto

Dell Inspiron 7501 tarjoaa hillityn tyylikkään ja vaikuttavan pienikokoisen vaihtoehdon kannettavaksi käyttäjille, jotka tarvitsevat tehokkaampaa näytönohjainta pelikäyttöä tai muita tarpeita varten. Koneessa on käytetty hyviä komponentteja ja se tarjoaa kohtuullisesti laajennusvaraa muistin sekä etenkin tallennustilan puolesta.

Suorituskyvyn puolesta kone tulee varmasti riittämään omaan käyttööni todella pitkän aikaa. Kaikkeen muuhun vanha koneenikin olisi riittänyt, mutta nyt uuden kanssa on mahdollisuus myös pyöritellä kevyempiä GPU-laskentaa käyttäviä sovelluksiakin. Vaativammille käyttäjille on tarjolla jopa kahdesanytiminen i9 suoritin, joten koneesta saa tarvittaessa tehokkaammankin mallin hankittua, jos vaan löytää sellaisen jostain myynnistä.

Muutamia pieniä miinuksia koneessa on, kuten turhan karhea kosketuslevy, minikokoiset nuolinäppäimet ja jokseenkin hankala avausmekanismi laajennuksia varten. Mikään näistä ei kuitenkaan omalla kohdallani ole ”deal breaker” vaan enemmänkin pieni ärsytyksen kohde, joten olen siten varsin tyytyväinen ostokseeni.

Plussat ja miinukset

+ Kompaktin kokoinen
+ Hyvä suorituskyky
+ Toimiva jäähdytysjärjestelmä
+ Kirkas näyttö

– Thunderbolt vain GTX 1650 Ti -mallissa
– Levylle juotettu muisti, kaksi sodimm-paikkaa olisi ollut parempi
– Matalakontrastinen näppäimistö
– Hankalahko avata päivityksiä varten