Nothing, joka on OnePlussasta lähteneen yhden perustajajäsenen Carl Pein uusi tekniikkayhtiö, julkaisi viime kesänä ensimmäisen tuotteensa, langattomat vastamelunappikuulokkeet nimeltään ear (1).
Tulin itsekin nyt hankkineeksi kyseiset kuulokkeet, koska vastamalulla varustetut nappikuulokkeet ovat olleet mietinnässä jo pidemmän aikaa. Nothingin kuulokkeet ovat olleet hyvin pidetyt ja niitä on kiitelty etenkin istuvuudestaan, joten päätin kokeilla josko nämä olisivat omaankin korvaan sopivat. Itsellä kun on tupannut olemaan vähän haasteita saada mukavasti ja tukevasti istuvia in-eareja hankittua.
Kyseessä oli jonkin verran impulssiostos, lisäsin kuulokkeet ostoskoriin samalla kun ennakkotilasin Nothingin uuden phone (1) puhelimen Elisalta. Puhelimen toimitukset alkavat vasta 21.7. mutta kuulokkeet lähetettiin jo aiemmin viime viikolla, joten niihin on tullut nyt vähän tutustuttua ja tässä välissä voi hyvin kirjoitella niistä ensifiiliksiä puhelinta odotellessa.
Nothing on selkeästi panostanut tuotteidensa pakkausten suunnittelussa selkeälinjaisuuteen, kompaktiin kokoon ja tyylikkyyteen. Ear (1) kuulokkeet toimitetaan pakkauksessa jonka pääli- ja sivuosaa koristaa suurikokoinen kuulokkeen kuva. Pakkaus on täysin umpeen liimattu ja se avataan repäisynauhan avulla. Sisäpuolelta paljastuu toinen tukeva kartonkinen paketti, jonka sisälle on pakattu kuulokkeet omassa kotelossaan sekä erillisissä pienissä pahvipaketeissaan lyhyt USB-C latauskaapeli ja kahdet erikokoiset pehmusteet kuulokkeille. Kuulokkeissa on valmiiksi kiinni M-koon pehmuste, S- ja L-koko löytyvät paketista. Mukana on myös kaksi pientä paperivihkoa, joista toisessa on lyhyt käyttöönotto-ohje ja toisessa monien maiden lakien vaatimat tuoteturvallisuustiedot.
Kuulokkeet toimitetaan niiden tyyliä mukailevassa säilytys- ja latauskotelossa. Nothing mainostaa itse korvanappien akun kestävän jopa 5 tuntia kuuntelua ja latauskotelon avulla jopa 34 tuntia, eli kuulokkeet voi ladata kotelosta karkeasti kuusi kertaa ennen kuin kotelon ja korvanappien akut ovat tyhjiä. Vastamelutoiminnon käyttäminen vie jonkin verran enemmän virtaa ja lyhentää maksimikuunteluajan 24 tuntiin.
Itse korvanappien akunkesto ei siten ole kovin ihmeellinen, etenkään vastamelu kytkettynä, mutta Nothing lupaa niiden latautuvan kotelossa ”nopeasti”, joten kuunteluaikaa saa pidennettyä laittamalla korvanapit koteloon kun niitä ei tarvitse. Kotelo voidaan ladata joko USB-C laturilla tai langattomasti Qi-yhteensopivalla laturilla, joskin langaton lataus tuntui olevan t o d e l l a hidasta omalla 15W Qi-laturillani.
Kuulokkeiden ottaminen kotelosta on helppoa, kuten on myös niiden laittaminen takaisin sinne. Samaa ei voi sanoa kaikista käyttämistäni langattomista kuulokkeista, esim. hintaisekseen (etenkin tarjouksesta ostettuna) asialliset Bomaker SiFi II kuulokkeet ovat todella hankalat poistaa kotelosta mitenkään muuten kuin lyömällä ne ulos kotelosta kämmentä vasten.
Nothing on merkannut korvanapit värikoodein, vasemmassa kuulokkeessa on yläreunassa harmaa piste ja oikeassa punainen. Nappeja voi toki olla haastavaa laittaa vääriin korviin niiden muotoilun takia, mutta itse tykkään paljon selkeistä puolien merkinnöistä kuulokkeissa, eipä tarvitse arpoa kun näkee heti kumman ottaa kumpaan käteen.
Itse korvanapit ovat erittäin kevyt, niiden paino on vain 4,7 grammaa. Keveys yhdistettynä hyvään muotoiluun auttaa kuuloketta istumaan paremmin korvaan ja käyttäjä jaksaa pitää niitä korvissa pidemmän aikaa. Pitkiä kuuntelusessioita en ole nappeja vielä korvissa pitänyt, mutta tähän astisten testausten perusteella istuvuus ainakin omaan korvaan on oikein hyvä. Keveys tekee myös sen, ettei nappi lähde helposti irtoamaan paikaltaan liikkeessä. Kunnolla tätä pääsee testaamaan kun lähtee lenkille napit korvissa, aiemmat Bomakerin kuulokkeeni eivät ole pysyneet liikkuessa kunnolla paikallaan, mutta ear (1):t ovat ainakin karkealla päänheiluttelutestillä tuntuneet pysyvän paikallaan.
Liikunnasta puheenollen, kuulokkeille luvataan IPX4 luokan mukainen vedenkestävyys, eli niiden pitäisi kestää roiskevettä ja siten myös hikoilua päässä.
Kuulokkeet on valmistettu läpinäkyvästä muovista, minkä ansiosta niiden sisältämää elektroniikkaa on jossain määrin mahdollista nähdä. Kuulokkeiden ulkopinta on kosketuksen tunnistava ja niitä voidaan ohjata kosketuskomennoilla. Kuulokeosan napauttaminen kaksi kertaa toimii play/pause komentona, kolme napausta vaihtaa kappaletta, pitkä painallus vaihtaa vastamelumoodia ja kuulokkeen varren pyyhkäisy ylös tai alas muuttaa äänenvoimakkuutta. Komentoja voidaan jossain määrin kustomoida puhelimella kuulokkeiden hallintasovelluksessa. Tähän astisen kokemuksen perusteella kosketusohjaus toimii hyvin ja loogisesti.
Nothing on tehnyt kuulokkeita varten hallintasovelluksen Androidille ja iOS:lle. Sovelluksen kautta on helppo tarkistaa korvanappien ja latauskotelon varaustila, sekä säätää ääniasetuksia ja kosketusohjauksen asetuksia. Ääniasetuksissa voi säätää taustamelunvaimennuksen toimintaa sekä kuulokkeiden äänensävyä (Equalizer) muutamien esiasetusten avulla (Balanced, More Trebble, More Bass, Voice).
Hallintavalikosta löytyy lisäksi erinäisiä lisäasetuksia ja toimintoja, kuten In-Ear Detection ja Firmware-päivitysten asennus. In-Ear Detectionin avulla kuulokkeet laittavat musiikin automaattisesti pauselle kun napit ottaa pois korvista, mikä on aika näppärää vaikkapa toimistoympäristössä jos välillä pitää keskustella muiden kanssa. Kuulokkeiden liittäminen tapahtuu helpoiten Androidin Fast Pair -ominaisuudella, tai vaihtoehtoisesti kytkemällä paritustila päälle kotelon painikkeella kotelon kantta avatessa. Sovellus neuvoo tarvittavat toimenpiteet kuulokkeita ensimmäisen kerran liittäessä.
Äänenlaadun puolesta kuulokkeet suoriutuvat lyhyen kokemuksen perusteella aika mukavasti. Eivät nämä nyt tietenkään isoja over-ear kuulokkeita voita, mutta nappikuulokkeiksi äänenlaatu on oikein pätevää. Instrumenttien ja laulun erottelu on hyvin hallussa ja ääni on varsin miellyttävää ja tasapainoista. Mikäli tykkää kuunnella musiikkiaan tymäkämmillä bassoilla, kannattaa sovelluksen equalizerista kytkeä More Bass tila päälle, se tuo aika paljon lisää napakkuutta ja syvyyttä bassontoistoon.
Vastamelun käyttäminen ei tuonut häiritsevää taustaääntä tai suhinaa ääneen kuten joillain kuulokkeilla on tapahtunut. Vastamelutoiminto blokkaa etenkin tasaisia taustaääni oikeinkin hyvin, myös lastenohjelman mekkala jäi tehokkaasti kuulokkeiden ulkopuolelle kun jälkikasvu katsoi pädistä lastenohjelmaa parin metrin päässä samalla kun itse kuuntelin musiikkia. Äkkinäisiä kovia ääniä kuulokkeet eivät pystyneet blokkaamaan, mutta jonkin verran vaimentamaan kyllä.
Lyhytaikaisen testauksen pohjalta Nothing ear (1) kuulokkeet vaikuttavat hyvin päteviltä keskihintaluokan vastamelunappikuulokkeilta. Niiden vahvuus on etenkin keveys ja hyvä istuvuus joka voi joskus olla tärkeämpää kuin absoluuttisesti parempi äänenlaatu, näin ainakin omalla kohdallani.
Kuulokkeiden suositushinta on 129 euroa, mutta tarjouksesta näitä voi löytää noin satasellakin. Samaan hintaluokkaan voi nykyään löytää myös vaikkapa Sonyn kehutut WF-1000XM3 kuulokkeet, jotka todennäköisesti lyövät nämä äänenlaadussa, mutta ovat lähes tuplasti painavammat ja jonkin verran isommat.