Polar julkaisi Vantage M urheilukellon vuonna 2018, ja julkaisuvuonnaan kyseessä oli hyvin edistyksellinen rannesykemittauksen sisältävä multisport-sykemittari.
Millaisia fiiliksiä kolme vuotta vanha laite herättää tuoreessa omistajassa vuonna 2021, ja miksi valinta osui ”vanhaan malliin” kun uusi Vantage M2 on jo julkaistu ja myynnissä?
Paljastetaan ensin se syy miksi ostin juurikin tämän Vantege M:n enkä vaikka uudempaa M2-mallia; hinta. Löysin oman kelloni Prime Dayn aikaan Saksan Amazonista asiakaspalautustuotteena ”used, like new” kuntoluokalla noin 126 euron hinnalla. Samaisessa Prime Dayssä oli myös H9 sykevyö tarjouksessa 54 eurolla, joten koko setille tuli hintaa vaatimattomat 180 euroa, kotiovelle toimitettuna, mikä on mielestäni aika kova hinta tämän luokan laitteesta sykevyön kanssa.
Aiempi sykemittarini jonka Vantage M tulee korvaamaan oli Suunto Ambit3 Vertical. Joitain voi kiinnostaa miksi piti vaihtaa sykemittaria vaikka vanha oli ihan pätevä multisport-mittari? No, syynä on Suunnon softatuki, tai sen olemattomuus Ambit3-sarjalle.
Mitään muutoksia urheilutiloihin tai oikein mihinkään muuhunkaan ei pysty tekemään Suunnon kännykkäsovelluksen, eli Suunto-appin kautta. Ambit-sarjan laitteiden omistajat pystyvät ainoastaan synkkaamaan harjoitukset appiin, ei mitään muuta. Jos haluat muuttaa urheilutilojen tai kellon asetuksia, niin vaihtoehdot on kellon valikko niin pitkälle kuin se sallii, tai käyttää muutoin kuopattua Movescount-verkkopalvelua ja synkata muutokset usb-kaapelin kautta tietokoneella Suunnon sovellusta käyttäen, joka on aika ysäriä vuonna 2021.
Vaikka Ambit sinänsä täytti vielä tarpeeni, vaillinaisen softatuen lisäksi kiehtoi mahdollisuus käyttää rannesykemittausta tietyissä tilanteissa, sekä värinäyttö, niin päädyin nyt hankkimaan uuden laitteen ranteeseen. Arvoin aika paljon eri laitteiden välillä, ja harkinnassa oli myös Suunnon laitteita, mutta olen aiemminkin omistanut joitain Polarin sykemittareita ja näistä on jäänyt jotenkin ”parempi maku suuhun” niin päädyin hankkimaan Polarin kun sellaisen edullisesti löysin
Mutta, siirrytään alkuhöpinän jälkeen tarkastelemaan itse kelloa.
Suuntoon verrattuna Vantage M tuntuu miellyttävän pieneltä ja keveältä, se ei ole läheskään samanlainen klohmo ranteessa kuin Ambit. Rannekkeen materiaalikin tuntuu miellyttävämmältä ja ranneke on (tai ainakin tuntuu olevan) ohuempi (siis litteämpi) ja notkeampi kuin Ambitissa. Ulkonäkö on muutenkin ihan tyylikäs, oma kelloni on musta/kupari väriyhdistelmä ja sitä kehtaa pitää kädessä muulloikin kuin treenatessa. Tällä hetkellä testailen myös rannesykemittausta hyödyntävää 24/7 sykkeenseurantaa sekä uniseurantaa, joten kello roikkuu kädessä suurimman osan vuorokaudesta. Kellon kokoluokka on aikalailla normaalia nykyaikaista miestenkelloa vastaava, joten se ei tunnu ranteessa sen kummallisemmalta kuin tavallinenkaan rannekello. Pieni ero toki tulee siitä, että sykemittauksen takia kelloa pidetään pikkuisen ylempänä kädessä kuin normaalia kelloa, ja se pitää olla suhteellisen tiukalla, mikä voi ahdistaa mikäli on tottunut pitämään kelloa löysällä
Värinäyttö on ihan kiva lisä sykemittarissa, vaikkei tässä värit ihan niin eläväiset olekaan kuin mainoskuvissa. Kuitenkin niistä on lisäarvoa mm. sykealueiden seurannassa. Pakko muuten sanoa, että tuo sykkeen zone pointer on urheilutiloissa oikein kiva, näyttää sekä sykelukeman että alueen värillä erotettuna, tämä on minulla joka harjoitustilassa nykyään yläreunassa näkyvillä. Kirkkaalla kelillä näyttö näkyy hyvin ympäristön valon voimalla, pimeässä taustavalo tuntuu pelaavan ihan hyvin, ilta-auringossa tuntui pärjäävän myös ihan mukavasti vaikka silloin näyttö tuntui ehkä hitusen turhan himmeältä. Kuvapinta-alaa on ihan mukavasti ja tietoa saa näytölle hyvin, näytettävät datakentät ovat helposti valittavissa mobiilisovelluksen avulla.
Rannesykemittaus toimii joissain tilanteissa ihan hyvin ja joissain tilanteissa ei niin hyvin. Vaikuttaisi siltä, että aina kun ranne on taitettuna ei mittari saa kunnolla lukemia, jolloin et saa harjoitteen oikeita sykkeitä talteen. Tämän huomaa esim. punnerruksen tyyppisissä liikkeissä joissa syke nousee mittarissa realistisilta vaikuttaviin lukemiin vasta kun nousee liikesarjan jälkeen ylös. Haastetta tuo myös se, että joissain liikkeissä kello saattaa ”tipahtaa” alas ranteessa kun tulee kunnolla hiki, jolloin kellon paikkaa joutuu välillä korjailemaan kesken treenien. Muutoinkin tuntuu että ranteesta mittaus ei ole yhtä tarkkaa ja herkkää kuin sykevyöllä. Paljon vaihteluita tuntuu jäävän havaitsematta, eli jos haluat seurata sykkeitä tarkasti niin vyötä kehiin. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että tulostaso riittää mulle perustreeneihin enkä viitsi laittaa vyötä päälle, vaan tyydyn lisääntyneen mukavuuden takia rannemittauksen tarjoamiin tarkkuuksiin. Kyllä siitä yleisen trendin kuitenkin näkee, vaikka em. syiden takia syketaso on ainakin itselläni ranteesta mittaamalla kautta linjan vähän alhaisempi kuin sykevyön kanssa.
Kuten alussa mainitsin, ostin kellon kaveriksi myös H9 sykevyön, eli Polarin halvemman perusmallin. Ensifiiliksenä sen mittaripalikka on aika massiivinen verrattuna Suunnon pieneen kiekkoon. Monessa kohtaa tuolla ei ole niin väliä mutta mm. joissain lattialla tehtävissä liikkeissä tuosta saattaisi olla haittaa. Täm on myös yksi syy miksi mittaan treenatessa sykettä vain ranteesta. Itse vyö (soft strap vai mikä se oli nimeltään) on mukava ja menee kyllä minullekin päälle vaikka rintakehän ympärysmitta reilusti yli metrin kun Polarin speksissä tuon mukana tulevan ”M-XXL-vyön” maksimi on 95cm. Minulla vyö on maksimipituudessan, joten paljoa isommalle se ei kyllä enää menisi mukavasti päälle, vaan pitäisi alkaa katselemaan XXXL-vyötä, jota ei taida löytyä kuin kalliimpana Pro-vyönä. Sykevyö mittaa sykkeet taas takapuolituntuman perusteella oikeinkin tarkasti, kuten Polarilta saattaa odottaa. Iso syy vyön hankintaan itselläni oli pyöräily, jolloin pidän kellon mieluummin tangossa kuin ranteessa helppolukuisuuden takia.
Rannesykemittaus mahdollistaa myös muutamia muita ominaisuuksia, joita sykevyön kanssa ei tulisi tehtyä, jatkuvan sykkeenseurannan sekä unenseurannan.
24/7 sykkeenseurannan voi kytkeä päälle kellon asetuksista, mutta kannattaa huomioida, että sykemittauksen pitäminen päällä jatkuvasti haukkaa aika reippaasti akkua ja kellon stand by -aika lyhenee monella päivällä. Seurannasta ei saa kellon kautta kovin ihmeellisiä tietoja, lähinnä päivän min/maks sykkeet sekä unenaikaisen alhaisimman sykkeen. Tarkempi seuranta tarvitsee tehdä Flow-sovelluksen kautta, jonne syketiedot tallentuvat tarkasteltavaksi Aktiivisuus-osioon.
Unenseuranta (Sleep plus Stages ja Nightly Recharge) antaa ihan hyvää tietoa unenlaadusta ja unisykleistä sekä yöllisistä sykkeistä. Tiedot myös menevät sovellukseen mistä niitä voi katsella tarkemmin. Ominaisuudet seuraavat mm. unen vaiheita (REM/kevyt uni) sekä yöllistä sykettä ja sykevälejä, joiden perusteella analysoidaan unenlaatua. Tulokset on seurailleet aika hyvin omia kokemuksia nukkumisesta, niinä aamuina kun kello sanoo unen olleen huonoa on kyllä väsyttänyt enemmän, ja hyvin menneinä öinä taas olo tuntuu aamulla virkeältä. Unikäppyröissä ja sykkeissä näkyy selvästi jos ottaa vaikka pari annosta alkoholia tai vetää raskaamman treenin/lenkin myöhemmin illalla.
Idioottimaista unenseurannassa on se, että jos kellon ottaa illalla pois kädestä, kuten itse teen vaikka pesulle mennessä, ja sen jättää pöydälle, niin kello olettaa minun menneen nukkumaan klo 20:30 ja kehuskelee aamulla että tulipa komiat 11 tunnin yöunet. En ymmärrä miksi se toimii noin, kun kello kuitenkin tunnistaa onko se ranteessa ja sammuttaa sykesensoritkin pöydällä ollessaan, luulisi olevan aika helppoa tuota ominaisuutta käyttää hyvödyksi päättelemään, että jos sykettä ei ole ja kello on täysin paikallaan niin käyttäjä ei todennäköisesti ole nukkumassa kello ranteessa. Tietenkään nukkuma-aikoja ei ole mahdollisuutta edes manuaalisesti muuttaa jälkikäteen niin unen pituudet on sitten ainakin minulla mitä sattuu.
Polarin kännykkäsofta Flow tuntuu ihan fiksulta, vaikka ulkonäkö onkin jollain tavalla vähän vanhahtava omasta mielestäni. Käytettävyyskin on vähän kankean oloista kalenterinäkymineen, mutta yhteenvedot ovat helposti vilkaistavissa harjoitteen yläreunassa, ja yksityiskohtaisempia syke, nopeus ym käppyröitä saa kuitenkin tutkittua näppärästi. Suunnon äppi tuntui modernimmalta ja näppärämmältä, toki kyse voi olla tottumisestakin, mutta eipähän Polarin softassa ainakaan ole mainoksia (laitetarjouksia, blogeja, sitä sun tätä tuubaa) kuten Suunnossa.
Kaiken kaikkiaan Polar Vantage M on edelleen vuonna 2021 ihan fiksun oloinen laite, mikä varmasti toimii minun käytössäni oikein hyvin. Muutama hipoilu-ominaisuus kuten barometri ja kompassi siitä puuttuu, mutta ne eivät ole olleet minulle mikään ”must have -ominaisuuksia” niin halvempikin malli riitti täyttämään tarpeeni. Suunto Ambitistani nuo löytyivät, mutta en nyt niin kauheasti ole jäänyt niiden tarjoamaa apua kaipaamaan. Enemmän merkitystä noilla taitaa olla seikkailu-urheilijoille tai kiipeilijöille, ei niinkään tällaisille sunnuntaiurheilijoille