HD tulee televisioihin

Viimeisen vuoden aikana on HD-tarjonta tuntunut parantuneen kummasti vapaassa katselussa. Aiemmin monien peruskanavien HD-versioihin tarvittiin kanavakortti, joka maksullisena jäi ainakin itseltäni hankkimatta. Nyt tilanne on muuttunut.

Esimerkiksi oma operaattorinin Lounea, jonka KTV meille tulee kuituliittymän kautta, lisäsi joulukuussa Maikkarin MTV3 HD, Sub HD ja Ava HD kanavat vapaaseen katseluun, ja nyt tammikuussa vapaasti katsottaviksi ovat tulleet TV5 HD, Kutonen HD sekä Frii HD. EtenkinTV5 HD miellyttänee urheilun ystäviä, koska tulevien olympialaisten lähetykset tulevat TV5:llä. YLE:n kanavathan ovat olleet saatavilla myös HD-versiona vapaassa katselussa jo jonkin aikaa, nyt tilanne alkaa paranemaan myös kaupallisten kanavien puolella.

Kehityssuunta on erittäin positiivinen ja toivottava. Oikeastaan itse seuraamistani kanavista ainoastaan Nelosen kanavat eivät ole katsottavissa vapaasti HD:nä. Tuon puutteen kun saisi korjattua, niin voisin katsoa kaiken telkkarista jo hoodeenä.

HD-kanavien piilottaminen kanavakortin taakse on pelkkää kuluttajien kiusaamista. HD-lähetysten tarve on nyt suurempi kuin koskaan ennen, kun isot ja tarkat televisiot ovat tulleet sellaiseen hintaluokkaan, jossa lähes jokainen työssäkäyvä ihminen voi halutessaan hankkia laadukkaan 55″ UHD-television olohuoneeseensa. Noiden vehkeiden kanssa SD-tarkkuuden TV-kuva alkaa näyttää suoraan sanoen aika ankealta. Television up scaling-prosessorikaan ei voi tehdä ihmeitä jos lähdemateriaali on surkeaa. Ero jo 720p materiaalin (jota esim. Maikkarin kanavat ovat) ja tavallisen vanhan tarkkuuden välillä on todellakin huomattava, Full HD-tarkkuudesta puhumattakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.