Acer Chromebook 11 käyttökokemuksia

Käyttökokemuksen muotoon editoitu yhteenveto alunperin Telia Yhteisön Chromebook-ketjuun postaamistani viesteistä.
————————————-

Itse olen näiden kehitystä seurannut nyt sen pari vuotta mitä näitä on ollut olemassa, ja päätin nyt viimeinkin hankkia sellaisen myös itselleni kokeiltavaksi. Hintoja ja ominaisuuksia vertaillessa hankintalistalle meni Acerin CB3-111 malli, joka on perustason 11,6″ kone.

Kaikki eivät varmaankaan ole edes kuulleet Chromebookeista, joten pieni perustietopaketti lienee tarpeen.

Chromebookit on suunniteltu kevyeen nettiperusteiseen käyttöön, ja ne toimivatkin Googlen omalla Chrome OS käyttöjärjestelmällä. Käyttöjärjestelmä on hyvin kevyt, ja sisältää vain perusominaisuudet netin käyttöön ja median katseluun. Järjestelmän keveyden takia koneet voivatkin olla pienitehoisia ja edullisia. Lähes kaikki tekeminen tapahtuu Chrome selaimessa, ja koneen kanssa nojataan suuresti pilvipalveluiden käyttöön.

Työpöydältä saa esiin valikon koneeseen asennetuista ohjelmista painamalla näppäimistön haku-näppäintä.

valikko.png

Useimmiten käytetyt sovellukset voi myös telakoida työpöydän alapalkkiin

alapalkki.png

Googlen omista sovelluksista löytyy vaihtoehto esimerkiksi toimistosovelluksille, sekä sovellukset musiikille, videolle ja kuville, pikaviesteille ja moneen muuhun käyttöön. Googlen omat Docs, Sheets ja Slides korvaavat peruskäytössä Wordin, Excelin ja Powerpointin. Ne osaavat kohtuullisesti myös lukea ja luoda em. ohjelmien dokumentteja. Rajoitteitakin on, esimerkiksi monimutkainen Excel-taulukko ei toimi kyllä oikein Sheetsin kanssa, eivätkä kaikki dokumenttipohjat toimi Docsin kanssa. Perushommat, etenkin jos on tarkoitus kirjoittaa dokkareita ja tehdä omia laskentataulukoita, onnistuvat kyllä. Lisää yhteensopivuutta voi saada käyttämällä Microsoftin Officen online-versioita, joko ilmaisversioita tai Office 365 tilauksen osana.

Googlen ohjelmilla luodut tiedostot tallentuvat suoraan pilveen Google Driveen ja ne voi sieltä exportata MS Office, pdf, odf, rtf tai txt muodossa ulos jos tarvitsee. Toimisto-ohjelmat toimivat siis Chrome selaimessa, kuten lähes kaikki muukin Chromebookeissa. Niissä ja osassa muitakin ohjelmia on offline-tuki, ja kone synkkaa tiedostot sitten kun verkkoyhteys on taas käytettävissä. Ohjelmien käyttäminen onnistuu offline-tilassa kuitenkin ihan hyvin ilman verkkoyhteyttäkin. Myös muita pilvitallennuspalveluita on mahdollista integroida koneen tiedostojärjestelmään, mutta Google Driven kanssa toimivuus on parasta.

Chromebookien käyttämä selain on Chromen täysi työpöytäversio, ei rampautettu versio kuten vaikkapa tableteissa. Tämän ansiosta nettisivut näkyvät normaaleina versioina, ja yhteensopivuus eri palveluiden kanssa on hyvällä tasolla. Kannattaa kuitenkin huomata, että esimerkiksi Java ja Silverlight laajennoksia ei ole saatavissa Chromebookeille. Flash-tuki selaimesta löytyy sisäänrakennettuna.

Chromebookeja löytyy useista eri kokoluokista, pääsääntöisesti ruutukoot liikkuvat 11,6″ … 14″ välillä. Itse päädyin 11,6″ koneeseen helpon kannettavuuden takia. Mielestäni Chromebookit ovat eniten kotonaan nimenomaan kevyinä reissukoneina, joilla voi hoitaa nettihommat, sosiaalisen median, sähköpostit ja muut perushommat liikkeellä ollessa.

Oma koneeni on Acer Chromebook 11 -sarjan CB3-111.

Tästä koneesta on markkinoilla ainakin kahta eri mallia, jotka eroavat toisistaan suorittimen osalta.

crb-front.jpg

Tekniset tiedot

  • Suoritin: Intel Celeron N2940 Quad-core 1,85 Ghz (2,25 GHz Turbo-mode)
  • Keskusmuisti: 2 Gt DDR3 RAM
  • Massamuisti: 16 Gt eMMC
  • Näytönohjain: Intel HD Graphics
  • Näyttö: 11,6″ HD Ready 1366×768, led-taustavalaistu heijastamaton
  • Verkkoyhteydet: WLAN (a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0
  • Liitännät: 1x USB3, 1x USB2, HDMI, 3,5″ kuuloke/mikrofoniliitäntä, SD-muistikortinlukija

Ulkoiset ominaisuudet

Olen ollut koneeseen ja sen laatutuntumaan kohtuullisen tyytyväinen. Vaikka en niin kovasti kokomuovisista koneista perustakaan, on Acer onnistunut tekemään jämäkän ja laadukkaan tuntuisen paketin. Tästä koneesta ei nitinöitä kuulu käytettäessä. Valkoinen väri mustalla näppäimistöllä on miellyttävä, mutta vähän olen huolissani sen likaantumisesta pidempiaikaisessa käytössä. Aika näyttää…

Kone on ulkomitoiltaan kohtuullisen kokoinen, leveys on alle 30 cm, syvyys hitusen yli 20 cm ja korkeuskin jää alle 2 cm merkin. Painoa ei itse koneella ole kuin 1,1 kg, mutta jos laturin joutuu ottamaan mukaan nousee paketin paino 1,5 kg:aan. Koneessa kun on aikalailla normaali kannettavan laturi paksulla maadoitetulla virtakaapelilla, joka on mielestäni täysin käsittämätöntä. Mielestäni tällaisissa koneissa laturi voisi olla pienempi ja kevyempi malli vaikka latausaika sitten vähän pitenisikin.

Käytön jouhevuus

Koneen tehot riittävät mainiosti kevyen Chrome OS:n pyörittämiseen. Käynnistys tapahtuu erittäin nopeasti, sisäänkirjautumisruutu tulee eteen noin 5 sekunnissa, ja nettiselain on auki salasanan syöttämisestä 5 sekuntia myöhemmin. Lepotilasta palautuminen tapahtuu muutamassa sekunnissa, joten odottelemaan ei usein joudu.

Vaikka 2 Gt käyttömuisti tuntuu vaatimattomalta, tuntuu se käytössä riittävän kohtuullisen hyvin. Toki muistin saa tukkoon jos pitää paljon välilehtiä auki selaimessa, mutta omassa käytössä nettisivut, Google Docs ja Sheets sekä kaikki muukin mitä olen tehnyt on toiminut miellyttävän ripeästi.

Tämän koneen neliydinsuoritin antaa mukavasta jouhevuutta työskentelyyn, ja auttaa etenkin tilanteissa, joissa tehdään useampaa asiaa samanaikaisesti. Tehokkaan suorittimen ja Intelin integroidun HD Graphics näytönohjaimen ansiosta kone toistaa nykimättä esimerkiksi Youtuben HD-videot 720p ja 1080p tarkkuudella.

Näyttö, näppäimistö ja hiiri

Koneen näyttö ei valitettavasti ole sieltä parhaasta päästä. Se on väreiltään vähän vaisu ja hitusen tukkoisen oloinen. Tietenkin kun on tottunut kännyköiden ja täppäreiden huipputarkkoihin näyttöihin, ei mikään tietokoneen ruutu vaikuta kummoiselta, mutta kone olisi hyötynyt Full HD näytöstä ja laadukkaammasta paneelista. Tosin se olis luultavasti nostanut koneen hintaa huomattavasti. Koneen näyttö on kyllä täysin käyttökelpoinen, ja etenkin taustavalossa riittää kirkkautta vaikka kuinka paljon. Näyttä on myös miellyttävästi mattapintainen ja heijastamaton, eikä kattovalot ja naaman peilaava glossy-pintainen.

Jos Chromebookin menee hankkimaan, ensimmäinen silmiinpistävä asia on luultavasti se, että näppäimistö on aika erilainen kuin normaaleissa Windows-koneissa. Poissaolollaan loistavat esimerkiksi funktionäppäimet (F1 -F12 näppäimistön ylälaidassa), Print screen, Page up/down, sekä Home, End ja Delete. F-näppäimet on korvannut Chrome OS:n pikanäppäinvalikoima näppäimistön ylälaidassa, ja muille toiminnoille löytyy näppäinoikopolku niille jotka esim. Page up/downia ovat tottuneet käyttämään. Tämä ainakin itselleni aiheutti hakemista aluksi, ja aiheuttaa vieläkin välillä. Puuttuvien näppäinten vastapainona löytyvät näppäimet voivat olla isompia, ja tässäkin pienehkössä koneessa on erittäin mukava näppäimistö. Näppäimistö on tämän hintaluokan koneeseen erittäin miellyttävä. Käyttäisin jopa sanaa hyvä. Napit ovat riittävän isokokoiset, ja niiden tuntuma ja liikerata ovat hyvät. Kirjoittaminen on vaivatonta eikä virheitä ilmesty normaalia enempää.

crb-keyb.jpg

Myös hiiri, eli ohjauslevy on kohtuullinen. Se on miellyttävän isokokoinen ja tarkkuus on riittävä, mutta hiiren nappien käyttö on vähän erikoista. Lähes koko levy on klikattava, eikä siinä ole erikseen vasenta ja oikeaa nappia. Hiiren kakkosnapin valikot saa esiin kun napauttaa/klikkaa kahdella sormella, mikä tuntuu vähän oudolta. Myöskään kaikissa koskaan käyttämissäni pc-kannettavissa toimiva kaksoisnapautuksella raahaaminen ei toimi.

Yhteenveto

Acer CB3-111 on mielestäni neljän tähden laite.

Se suoriutuu moitteetta Chromebookien ydintehtävästä olla hyvällä akunkestolla varustettu nettiasiointiin keskittynyt kevytkannettava. Plussaa annan erityisesti hyvästä näppäimistöstä ja akkukestosta, mutta miinuksen keskinkertaisesta näytöstä.

Plussat

  • + Erittäin kevyt järjestelmä, toimii ripeästi
  • + Ei kuluta paljoa tehoa -> koneissa hyvä akkukesto
  • + Nopea käynnistys ja sammutus, hyvä virransäästötila
  • + Hoitaa hyvin suunnitellun tehtävänsä edullisena nettipainotteisena koneena
  • + Helppokäyttöinen
  • + Google käyttäjälle todella helppo paketti täydellisen Google-integraation takia

Miinukset

  • – Tulostaminen hankalaa, ei tue usb-tulostimia. Vaatii ”pilvitulostimen” tai kikkailua Google Cloudprintin kautta
  • – Rajattu tuki selainlaajennoksille (ei Silverlightia tai Javaa)
  • – Osa näppäinoikoteistä hankalia omaksua omien nappien sijaan
  • – Vaatii Google-tilin käyttämistä, koneelle jopa kirjaudutaan Google/Gmail tunnuksella.