Edullista striimausta

Netin yli toimivat streaming-palvelut, eli tuttavallisemmin striimaus on tänä päivänä jo hyvin yleinen tapa hankkia viihdettä, oli se sitten TV-sarjoja, elokuvia tai musiikkia. Netflixin ja Spotifyn tuntevat kaikki, mutta saatavilla on pari muutakin palvelua, joiden kanssa alkuun pääsee hyvinkin edullisesti, ja tutustumaan jopa ilmaiseksi.

Sarjojen ja elokuvien osalta samoista markkinoista Netflixin kanssa kilpailee myös Suomessakin nykyään saatavilla oleva Prime Video, joka on verkkokauppajätti Amazonin videopalvelu. Prime Videon saa nyt käyttöönsä uutena asiakkaana vain 2,99 €/kk hinnalla ensimmäisen puolen vuoden ajaksi, eikä hinta ole tutustumisjakson jälkeenkään kuin 5,99 €/kk. Prime Video on näin ollen kuukausimaksultaan huomattavasti edullisempi kuin vaikkapa Netflix, jonka halvin taso on tällä hetkellä 7,90 €/kk ja sallii vain SD-tarkkuuden toiston. Halvin HD-laatua tukeva tilaus maksaakin sitten jo 10,90 €/kk, eli lähes tuplat Prime Videon normaalihinnasta. Prime Videossa on vain yksi ”paketti” saatavilla, ja se sallii materiaalin katsomisen niin hyvällä tasolla kuin se on saatavissa, jopa 4K HDR-materiaaliin saakka. Yhtäaikaisia kuvaruutuja voi olla käytössä maksimissaan kolme.

Prime Video on huomattavasti tuoreempi palvelu kuin Netflix, eikä tarjontaa tunnu olevan ihan yhtä laajasti ainakaan omaan makuuni. Katsottavaa kyllä täältäkin löytyy, maininnan arvoisina vaikkapa The Expanse, joka on yksi tämän vuosikymmenen parhaista scifi-sarjoista, huikean vaihtoehtoisen maailmankuvan maalaava The Man in the High Castle, sekä Tom Clancyn kirjoihin perustuva Jack Ryan. Näiden lisäksi palvelusta voi löytää monia huippusuosittuja TV-sarjoja, kuten The Office (USA, 9 kautta), House (8 kautta), This is Us (2 kautta) sekä Miehenpuolikkaat (12 kautta). Elokuvien osalta tarjolla näyttää olevan vähän vanhempaa nimikkeistöä, mutta sieltäkin voi löytää mielenkiintoista katsottavaa.

Prime Videon kanssa kannattaa huomata, että palvelun käyttöliittymää ei ole suomennettu. Tarjolla on englanninkielisen version lisäksi myös ruotsin- ja tanskankieliset versiot, mutta Suomea ei vaihtoehdoista tällä hetkellä löydy. Ohjelmista osassa on suomenkieliset tekstitykset ja osassa ei, esim. uusissa The Expansessa ja The Man in the High Castlessa on tekstitykset käytettävissä, mutta vanhassa Andromeda-sarjassa ei.

Yksi vakava puute Prime Videossa kuitenkin on: Se ei tue Chromecastia

Googlen Chromecast on yksi markkinoiden suosituimmista streaming-lisälaitteista televisioille, ja se mahdollistaa ohjelmien katsomisen helposti isolla ruudulla toistoa kännykästä halliten. Prime Videosta on kuitenkin turha etsiä Cast-nappia Androidilla tai IOS:llä. Syynä tälle oudolle puutteelle on mitä ilmeisimmin kaupallinen. Amazon ja Google ovat kilpailijoita monella saralla, eikä Amazon halua tukea kilpailijan tuotetta. Asiaa ei ainakaan auta se, että heillä on oma Fire TV -tuoteperheensä, joka kilpailee samoista asiakkaista Chromecastin kanssa. Prime Videosta on saatavilla oma sovellus useille älytelevisioille ja mm. Xbox ja PlayStation konsoleille, mikä tietysti helpottaa tilannetta useiden käyttäjien kohdalla, mutta Chromecastin toivoisi olevan tuettuna jo markkinaosuutensakin takia. Lisätietoja yhteensopivista laitteista voi etsiä Prime Videon ohjesivulta.


DNA Deezer Premium 4,99 €/kk/12kk -kampanja

Spotifylle kilpailijaa voi lähteä etsimään Ranskasta lähtöisin olevasta Deezeristä. Perusominaisuuksiltaan Deezer ja Spotify muistuttavat kovasti toisiaan. Molempien kautta voi striimata musiikkia useilla laitteilla kännyköistä älytelkkareihin, ja ne tarjoavat sekä ilmaisen että maksullisen käyttömahdollisuuden. Deezerillä maksullisia tilausvaihtoehtoja on Spotifyn tapaan kaksi, yhden käyttäjän Premium sekä useita profiileita salliva Family. Deezerin Family-tilauksessa profiileja voi olla peräti kuusi, joten isompikin perhe saa omat profiilit luotua kaikille.

Deezer Premium-tilauksen normaali kuukausimaksu on 9,90 €/kk ja Family-tilauksen 14,90 €/kk. Premiumista on myös mahdollista ottaa vuositilaus 99,90 €/v hinnalla, jolloin saa kahden kuukauden kuukausimaksujen verran alennusta.

Mikäli haluaa tutustua Deezeriin, kannattaa kuitenkin ehkä harkita vielä kolmatta vaihtoehtoa. Siinä missä Spotifylla on jälleenmyyjäyhteistyö Telian kanssa, on Deezerillä samanlainen kumppanuus DNA:n kanssa. Deezerin voi siis tilata DNA:n asiakkaana, tai uutena asiakkaana, palveluna heidän kauttaa. DNA tarjoaa Deezeristä myös erittäin edullista tutustumishintaa, jolloin heiltä sää ensimmäisen kuukauden veloituksetta, ja sen jälkeiset 12 kuukautta hintaan 4,99 €/kk. Tilaus muuttuu normaalille 9,99 €/kk hinnalle vasta tuon tarjousjakson jälkeen, eikä tämän halvempaa mainosvapaata musiikinstriimauspalvelu varmaankaan ole Suomessa saatavilla.

Deezerin musiikkikirjasto on tällä hetkellä noin 53 miljoonaa kappaletta, eli jopa suurempi kuin Spotifylla, mutta kirjastot eroavat toisistaan. Kaikkea mitä löytyy Spotifysta ei välttämättä löydy Deezeristä ja sama toisinpäin. Esimerkiksi kotimaista tuotantoa tuntuu olevan Spotifyssa paremmin tarjolla kuin Deezerissä, mutta palveluiden tarjonnan paremmuus on toki hyvin subjektiivista.

Kännykkä-appsien ominaisuuksien suhteen palvelut ovat hyvin saman kaltaisia. Molemmista voi hakea musiikkia, tai kuunnella palvelun preferenssiesi ja soittohistoriasi mukaan luomaa Flow-soittolistaa, tai Deezerin kuratoimia soittolistoja eri aihepiireistä.