Huawei Watch 2 käyttökokemuksia (1/2)

Tämä on aiemmin Telia Yhteisössä / Sonera Klaanissa julkaistu käyttökokemusartikkeli, joka on sittemmin tuotu näkyviin myös TekniikkaPenkkiin.

Eilen saapui Postikuskin mukana uusimmaksi testattavaksi laitteeksi Huawei Watch 2, eli Huawein uudempi älykelloversio. Kello on paketoitu tyylikkääseen valkoiseen rasiaan, jonka sisäpuoli on pirteän oranssi.

Itse kello on musta ns. ”sport-versio”, joka on varustettu ilmeisesti jonkinlaista silikonia tai vastaavaa muovia olevalla rannekkeella. Huawei on mennyt uuden kellon kanssa muotoilullisesti aimo askeleen ”sporttikellojen” suuntaan jos tätä vertaa ulkonäöllisesti edellisen sukupolven Watchiin. Se on tietysti makuasia onko tämä positiivista vai negatiivista, mutta omaan silmään perinteisellä tavalla tyylikkäät kellot sopivat paremmin kuin sykemittaria muistuttavat. Positiivinen puoli tässä sport-versiossa on ehdottomasti sen keveys. Kello tuntuu hyvinkin huomaamattomalta ranteessa, eikä sen pitäminen häiritse ainakaan itseäni millään tavalla.

Watch 2:sta on olemassa myös klassisemman näköisiä versioita, minkälainen kannattaakin ostaa mikäli mielii tyylikkäämpää ulkonäköä. Vaikka ranneke onkin vaihdettavissa, on sport-versio kiinnikkeidensä puolesta kuitenkin enemmän urheilukellon kuin tyylikkään pukukellon näköinen, ja tämä näyttäisi varmaan vähän hassulta nahkaisen tai metallisen rannekkeen kanssa.

Kellon mukana paketissa tuli myös johdollinen magneettisesti kiinnittyvä lataustelakka sekä usb-laturi, sekä painettu pikaohje itse kellolle ja sim-kortin asettamiseen. Sim-korttipaikan löytämiseen voikin herkästi tarvita ohjetta, se on nimittäin kellon ulkosivulla rannekkeen alla, ja ranneke pitää irroittaa korttipaikan käyttämistä varten.

Tein myös yhden erikoisen huomion käyttöohjeesta, siellä nimittäin sanottiin kellon kestävän käsien pesun ja sateessa käyttämisen, mutta kiellettiin pitämästä kelloa kädessä uidessa, sukeltaessa ja autoa pestessä. Kelloa kuitenkin markkinoidaan IP68-suojattuna, jolloin sen pitäisi olla täysin pölytiivis ja kestää täydellinen upotus 1,5m syvyyteen jopa 30 minuutin ajaksi. Käyttöohjeen ohjeet kuulostavat enemmän roiskevesisuojatun laitteen ohjeilta kuin vedenpitävän IP68-luokan laitteen ohjeilta. Onko käyttöohje siis ylivarovainen, vai markkinoidaanko laitetta suojausluokalla jota siinä ei oikeasti ole?

Android Wear -käyttöjärjestelmä oli itselleni täysin uusi tuttavuus. Minulla on aiempaa kokemusta Pebblen sekä Samsungin älykelloista, mutta Android-pohjaista kelloa ei ole aiemmin tullut vielä kokeiltua. Perusominaisuuksina kaikissa älykelloissa ovat tyypillisesti erilaiset ilmoitukset ja hälytykset puhelimesta kelloon, sekä muiden tietojen kuten sään näyttäminen nopeasti vilkaisten. Pakko kyllä tunnustaa, että alku Android Wearin kanssa ei ollut täysin ruusuinen, vaan tuntui vähän hankalalta. Ensinnäkin kelloon ei voi monissa kohdin tehdä asetuksiin säätöjä, vaan ne tulevat lokalisaatioasetusten kautta, toisin sanoen perustuen valittuun näyttökieleen. Otin kellon ensin käyttöön English (US) asetuksilla joita yleensä käytön, mutta tämäpä aiheutti sitten sen, että mittayksiköt olivat jalat ja tuumat, ja painoyksiköt paunoja. Mikä parasta, kieltä ei saa vaihdettua muuten kuin resetoimalla kellon ja ottamalla sen uudestaan käyttöön alusta saakka. Ei kauhean kätevää…

Toinen kohtaamani ongelma oli se, etten saanut millään kelloa näyttämään minulle säätietoja, latausikoni vain pyöri eikä mitään tapahtunut. Ongelma ratkesi vasta, kun tajusin asentaa Huawein oman Watch-appsin puhelimeen, jonka jälkeen säätiedot alkoivat näkymään kun tuolle appsille antoi oikeuidet mm. sijaintiin kännykän päässä. Olisi tietenkin ollut hyvä, jos käyttöohjeessa olisi kerrottu, että Huawein omakin softa pitää asentaa eikä pelkästään Android Wear appsia.

Muutoin Android Wear on kohtuullisen helppo käyttää. Valikoissa liikutaan pyyhkäisemällä, valitaan painamalla halutussa kohtaa ja taaksepäin mennään pyyhkäisemällä vasemmalta oikealle. Eniten käytettyjä appsejaan voi lisätä suosikeiksi (merkattu tähdellä) pitkällä painalluksella päävalikon sovelluslistassa, ja viimeisin käytetty appsi näkyy aina listan ylimmäisenä.

Jostain kumman syystä Google on päättänyt Android Wearin uudessa (2.0) versiossa varata kellotaulun käyttöliittymän eleista puolet, eli vasemmalle ja oikealle pyyhkäisyn niinkin turhalle toiminnolle kuin kellotaulun vaihtamiselle. Valikkoon päästäksesi joudut painamaan nappia, ja mielestäni koko ”swipe to move” logiikka kaatuu tässä kun joudut käyttämään fyysistä nappia päästäksesi valikkoon, jossa sitten liikutaan kosketusnäytön pyyhkäisyeleillä ja painalluksilla.

Akun kesto on vaikuttanut siltä, että kellon kanssa voi pienellä käytöllä päästä luvattuun kahden päivän kestoon. Latasin kellon eilen iltapäivällä, ja nyt sitä päivän verran käytettyäni ja softien asennuksen ja päivittämisen jälkeen akkua on jäljellä reilu 40%.

Kellon itsensä kautta pääsee myös Play kauppaan hakemaan appseja, mutta kuten kuvasta näkee, on virtuaalinäppäimistö kellon näytöllä melkoisen pieni, ja sen käyttö aika haastavaa.

Kellotaululla on perustiedot näkyvissä koko ajan, mutta silloin kuin sitä ei katso, piilottaa kello osan tiedoista akun säästämiseksi. Analogisista tauluista häviävät sekuntiviisarit, ja itselläni käytössä oleva Outdoor kellotaulu näyttää vain mustavalkoisen digitaalikellon kun kelloa ei katsota.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.