JBL Tune600BTNC – Vastamelua kansalle

Joulunalusaikaan tuli tehtyä jonkinasteinen impulssiostos, ja hankin itselleni vastamelukuulokkeet. Malliksi valikoitui JBL Tune600BTNC, jotka olivat DNA:lla erittäin kovassa tarjouksessa puoleen hintaan.

Olen jo jonkin aikaa haaveillut vastamelukuulokkeista, mutta tarpeeseen nähden ne ovat tuntuneet turhan arvokkaalta hankinnalta. Etenkin, kun omistan useammankin parin kuulokkeita jo ennestään, muiden muassa Sonyn MDR-ZX220BT bluetooth-kuulokkeet. Nyt päätin kuitenkin liipaista kuulokkeet hankintaan, kun DNA pisti nämä kyseiset kuulokkeet -50% alennukseen, jolloin hinnaksi jäi vain hitusen alle 50 euroa!

Tune600BTNC:t ovat saaneet aikalailla kiittäviä arvosteluita netissä, mikä olikin yksi syy siihen, että juuri nämä kuulokkeet minullekin valikoituivat. Nämähän ovat jo 99€ listahinnallaankin erittäin kova diili, mutta hyvä-ääniset vastamelukuulokkeet viidellä kympillä on jo ohittamaton tilaisuus.

JBL lupaa kuulokkeille 12 tunnin musiikinkuunteluajan vastamelun (ANC) kanssa bluetooth-yhteyden yli, ja tiputtamalla ANC pois käytöstä venyy kuunteluaika jopa 22 tuntiin. Akun latausaika tyhjästä täyteen on 2 tuntia, ja latausliitäntänä on micro-USB. Kuulokkeiden mukana tulee sekä micro-USB latauskaapeli, että langallisen kuuntelun mahdollistava 3,5mm audiokaapeli. Mikäli haluaa maksimoida musiikinkuunteluajan, voi sen venyttää audiokaapelia käyttämällä jopa 30 tuntiin vastamelun kanssa .

Muita mainitsemisen arvoisia ominaisuuksia ovat bluetooth-headset toiminto (tämän toimivuutta en ole vielä tullut kokeilleeksi), sekä taittuva rakenne, joka mahdollistaa kuulokkeiden pakkaamisen pienempään tilaan reissuilla. Kuten kuvasta näkyy, on vasemman ja oikean korvan kuulokkeet merkattu varsin selkeästi.

Kuulokkeiden puolen tosin oppii yleensä muutenkin aika nopeasti, koska kaikki hallintapainikkeet ovat oikeassa kuulokkeessa, mutta selkeä merkitseminen on mielestäni kuitenkin erittäin suotavaa. Jos näitä vertaa vaikka omistamieni Sonyn kuulokkeiden pieniin, himmeän punaisiin L ja R merkkeihin sangoissa, on vertailun voittaja helppo valita.

Musiikin ohjausta ja kuulokkeiden käyttöä varten oikeassa luurissa on virtanappi, ANC-nappi vastamelun päälle/pois kytkemiseksi sekä äänenvoimakkuuden hallintapainikkeet, joiden pitkä painallus toimii kappalevaihtona. Äänenvoimakkuuspainikkeen keskiosa toimii myös play/pause näppäimenä. Hallintaosio on höystetty myös parilla led-valolla, joista toinen on vastamelun aktiivisuusilmoitus, ja toinen virta/statusvalo

Kuulokkeiden kanssa tietysti yksi kiinnostavimpia asioita on äänenlaatu, ja se näissä JBL:ssä on kyllä (hintaluokka huomioiden) kunnossa. Tune600BTNC kuulokkeet on varustettu mukavankokoisilla 32mm elementeillä, ja niiden toistoalueen luvataan ulottuvan 20 Hz – 20 kHz välille.

Spotifystä laadukkailla asetuksilla striimattu musiikki kuulostaa kuulokkeiden kautta kuunneltuna hyvältä ja eläväiseltä, ja eri soittimet ja musiikin nyanssit ovat hyvin kuultavilla. Bassot toistuvat myös erittäin napakasti, ja kuulokkeissa on sopivasti potkua niin rockiin kuin elektroniseen musiikkiin. Etenkin vastamelua käyttämällä kuuntelukokemus on hyvinkin immersiivinen. Välillä kun kuuntelin rauhassa keskittyen musiikkia, tuli olo, etten kuullut pelkästään soittimen ääntä, vaan rumpukapulan napsahduksen rummun kalvoon ja basson kielen vapautumisen soittajan sormesta.

Äänenlaatu on mielestäni havaittavasti parempi näissä JBL:ssä kuin aiemmin mainitsemissani Sonyn kuulokkeissa. Etenkin erottelun kannalta JBL:t tuntuvat hoitavan homman paremmin kuin Sonyt.

Valitettavasti en voi vertailla vastamelun toimivuutta kalliimpiin kuulokkeisiin, mutta omassa jokapäiväisessä käytössäni se on kyllä ollut varsin toimiva. Pyykki- ja astianpesukoneiden melu ja muut häiriöäänet katoavat korvista, ja jäljelle jää pelkkä musiikki, kun haluaa pitää rentoutumishetken kesken päivän. Vastamelun toimintaa voi ihmetellä laittamalla luurit päähän ilman musiikkia, jolloin luureista kuuluu vain valkoista kohinaa joka vaimentaa hälyä. Nämä kuulokkeet muuten käynnistyvät aina oletuksena ANC päällä, ja se pitää erikseen kytkeä napista pois jos sen ei halua olevan toiminnassa.

Rakenteesta mainitsinkin jo aikaisemmin sen verran, että kuulokkeet ovat osittain kokoontaittuvaa mallia. Ainakin omaan päähäni luurit istuvat oikein hyvin, ja pannan kireys tuntuu sopivalta. Luurit pysyvät päässä hyvin, mutta painetta ei kuitenkaan ole niin paljoa, että se rasittaisi korvia parinkaan tunnin kuuntelun jälkeen. Kuppien reunukset ovat hyvälaatuista keinonahkaa, eivätkä tunnu hiostavilta. Kuulokkeiden malli on ”on-ear”, eli ne tulevat korvan päälle. Mikäli tarkoitus on pitää luureja päässä useita tunteja yhtäjaksoisesti ja käyttää niitä vaikka lentomatkoilla melun vaimennukseen ja musiikkiin, kannattaa ehkä vakavissaan harkita pykälää isompia ”over-ear” malleja jotka tulevat korvien ympärille

Yhteenvetona sanottakoon, että olen erittäin tyytyväinen hankintaani, ja voin suositella näitä kuulokkeita etenkin edullisia vastamelukuulokkeita etsiville. Noin 100€ hintaluokassa on tuskin saatavilla parempaa vastinetta rahalle tarjoavia kuulokkeita.