Kansan(sähkö)auto

Siitä lähtien kun Tesla toi ensimmäisen täyssähköautonsa markkinoille, on yleisin argumentti sähkäreiden yleistymistä vastaan ollut hinta. Kieltämättä tähän asti sähköautot ovat olleet enemmän premium-pään laitteita ja hinnat myös sen mukaisia, mutta Seat saattaa uudella Mii electric -mallillaan muuttaa tämän tilanteen kertarysäyksellä.

Mii electric nimittäin saapui tällä viikolla ennakkotilattavaksi Suomeenkin ja auton hinta on, sanotaanko nyt vaikka houkutteleva. Mii ei ole lähtökohtaisestikaan mahdottoman kallis auto, mutta kun tähän lisätään päälle vielä valtion myöntämä 2000 euron hankintatuki, sekä maahantuojan oma vastaavan kokoinen hankintatuki (eli alennus), jää auton edullisemman varustelutason hinnaksi 15 989 €, joka sisältää vieläpä auton toimituskulut.

Tällä hinnalla sähköauton hankinta alkaa olemaan mahdollista jo suurimmalle osalle autonostajista. Vaikka toki vanhoja käytettyjä polttomoottoriautoja saa huomattavasti halvemmalla, ovat sähköauton kilometrikustannukset tällä hetkellä huomattavasti paljon alhaisemmat kuin polttiksessa, joten sen minkä joutuu hankkiessa maksamaan ekstraa, säästää luultavasti auton pitoaikana huolto- ja polttoainekuluissa. Tietysti yksi este sähkärin hankkimiselle on monilla vielä kotilatausmahdollisuuden puute, mutta mikäli autoa on mahdollista ladata järkevästi, on hinnan puolesta sähköautoilu nyt mahdollista huomattavasti aiempaa suuremmalle joukolle.

Mii electric on pikkuatona luonnollisesti sopivin lähinnä kaupunkipyöritykseen ja lyhyemmille siirtymille, mutta nimenomaan sellaiset paikat ovatkin niitä, missä sähköautoja eniten kaivataankin ja jossa ne ovat parhaimmillaan. Päivittäiset työ- ja kauppamatkat onnistuvat monilla jo Miin kaltaisella autolla, tutkimustenkin mukaan suurimmalla osalla suomalaisista päivittäiset ajosuoritteet jäävät noin 50 kilometriin, eli ihan kirkkaasti pikkuautolle sopiviksi. Lisäksi pieni auto on näppärä pyöritellä ja pysäköidä keskustassa, minkä lisäksi sillä voi myös hyödyntää pienipäästöisten autojen etuja mm. Helsingissä [1], [2].

Millainen auto se Mii electric sitten on? Kuten sanottu, se on pikkuauto; Pituus 3556, leveys 1645 ja korkeus 1481 mm, akseliväli 2421 mm, tavaratilaa 251 litraa. Seat ei ole lähtenyt ”keulimaan” sähkömoottorin tehojen kanssa, vaan Mii electric on enemmänkin sähköversio perinteisestä pikkuautosta. Moottorissa on tehoa 61 kW eli 83 hevosvoimaa, mutta vääntöä muhkeat 212 Nm, kiitos sähkömoottoreiden luonnollisesti järeän väännön. Kiihtyvyydeksi 50 km/h nopeuteen luvataan 3,9 sekuntia ja satasen vauhtiin pikkuautomaiset 12,3 sekuntia [3].

Maltillisten tehojen vastapainoksi Mii electric tarjoilee 32,3 kWh akuston voimin n. 250 km WLTP-toimintamatkan ja n. 350 km kaupunki-WLTP-toimintamatkan. Auto tukee 7,2 kW AC-latausta (80% lataus 4h) sekä 40 kW DC-latausta (80% lataus 1h), eli auton akuston saa helposti täytettyä kotonakin latailemalla järkevässä ajassa, ja kunnon DC-laturilla suunnilleen lounaan aikana.

Kuvankaappaus Seat.fi

Netistä lukemani perusteella Mii electricin myynti on käynnistynyt varsin kunnioitettavasti, joten Seat vaikuttaa tuoneen sangen kaivatun tuotteen markkinoille; täyssähköauton johon useimmilla on oikeasti varaa.