Tivoli Audio Model One BT – bluetooth pöytäradio

Nyt olisi vuorossa pientä esittelyä Tivoli Audion Model One BT pöytäradiosta jonka voitin Telian järjestämästä Muutto ja laajakaista -arvonnasta muutama viikko sitten.

Tivoli Audio on tunnettu Bostonissa päämajaansa pitävä laadukkaiden ja pienikoikoisten äänentoistolaitteiden valmistaja, jonka Model One on ollut jonkinlaisen klassikon asemassa omassa segmentissään ensimmäisen mallin julkaisusta lähtien.

Model Onessa on panostettu FM-virittimen toimivuuteen ja erityisesti hyvään äänenlaatuun, josta se onkin tullut tunnetuksi kautta maailman. On uskomatonta millainen määrä ääntä ja millaisella laadulla saadaan ulos näin pienestä laatikosta, jossa on vain yksi kaiutin. Model Onen ääni on säädetty melko täyteläiseksi ja tummahkoksi, ja soinnissa on tavoiteltu samanlaista sävyä kuin putkivahvistimelliset pöytäradiot ovat aikanaan tarjonneet. Kristallinkirkasta ja heleää sointia arvostaville kuuntelijoille Model One ei luultavasti ole paras valinta, sointi on nimittäin ainakin omasta mielestäni jonkin verran alataajuuspainotteinen, millä on arvatakseni tavoiteltu tasapainoista sointia isommissa tiloissa.

Model one toimiikin hienosti isommissakin huoneissa, ja äänenpainetta riittää normaalikäyttöön jopa avokätisesti. Toisaalta tämä aiheuttaa myös omanlaisensa ongelman radion kanssa. Model Onen ääni kuulostaa itse asiassa parhaalta avoinaisessa tilassa ja kohtuullisella äänenvoimakkuudella kuunneltuna. Mikäli radion sijoittaa vaikkapa keittiön pöydälle kaappien alle (kuten itsellänikin on), aiheuttaa ylimääräinen kaikutila sointiin jo liikaa tummuutta ja matalien taajuuksien korostumista. Lisäksi sointi ei ole parhaimmillaan läheltä pienillä äänenvoimakkuuksilla kuunneltuna, eli keittiö- ja työpöytäkäyttöön en voi tätä suositella kuin varauksin. Tietysti jos on täyteläisen soinnin ystävä, niin sitten tämä sopii noihinkin hommiin kuin nenä päähän, mutta itse kaipaisin vähän kirkkaampaa sointia tilanteisiin, joissa äänenvoimakkuus täytyy pitää pienenä. Lisäksi lähikuuntelussa äänenvoimakkuuden joutuu säätämään lähelle minimiä, ja sopivan tason löytyminen herkän nupin kanssa on välillä vähän haasteellista.

Käyttöliittymän kanssa Tivoli on mennyt linjalla ”vanhassa vara parempi”. Kaikki säätäminen tapahtuu perinteisiä rullakytkimiä käyttäen. Radion tila valitaan nelipykäläisellä rullalla OFF-FM-AM-BT/AUX vaihtoehtojen välillä, ja äänenvoimakkuutta säädetään pyöritettävällä nupilla. Radion virittimien taajuusvalinta tehdään suurella säätörullalla johon on merkitty yläpuolelle FM-taajuudet 2 MHz välein ja alapuolelle AM-taajuudet 200 kHz välein. Suomessa käyttöä on lähinnä FM-taajuuksille.

Model One BT:n etupaneeli

 Etupaneelissa on myös kaksi merkkivaloa, joista ylempi vihreä on virran kytketyn virran merkkivalo ja alempi on radion virittimen taajuusindikaattori, joka kirkastuu ja himmenee sen mukaan kuinka hyvin taajuus on viritetty kohdalleen. Rullan käyttö on helppoa ja merkkivalo auttaa kanavien saamista kohdalleen nopeasti.

Radion takaata löytyy kiinteä teleskooppiantenni, paikka virtajohdolle sekä 3,5mm aux in, rec out ja kuulokeliitännät. Bluetoothin kautta Model Oneen voi yhdistää matkapuhelimen tai tabletin langattomasti, ja se muistaa kahdeksan laitetta ilman tarvetta uudelleenparitukseen. Bluetooth-parituksen tekeminen oli helppoa ja nopeaa, ja Spotifysta striimattu musiikki toistui Model Onesta hienosti bluetoothin yli. Kantamaa on useita metrejä, ja ääni alkoi testatessani pätkimään vasta kun siirryin kännykkä taskussa keittiöstä olohuoneen tai eteisen puolelle.

Ulkonäön ja rakenteen puolesta laitteesta ei löydy moitteen sijaa. Model One on todella tyylikäs ilmestys, ja sen puinen kotelo on erittäin tukeva ja hyvin tehdyn oloinen. Värivaihtoehtojakin on olemassa useita, minulla oleva valkoinen, musta, vaalean ruskea sekä kirsikka, joten vaihtoehtoja löytyy useampaankin sisustukseen.

Tivoli Audio Model Onea on helppo suositella monenlaiseen käyttöön. Erityisen hyvin se sopii ihmiselle, joka hakee pienikokoista ja tyylikästä pöytäradiota avoimeen huoneeseen jossa sitä voidaan kuunnella normaaleilla äänenvoimakkuuksilla. Pienin varauksin se sopii myös keittiöradioksi ja työpöydän nurkalle. Jos tarkoitus on kuunnella pelkästään radiota, on tavallinen Model One riittävä, mutta jos haluaa kuunnella musiikkia kännykästään niin BT-versio on suositeltava hankinta. Model Onesta on olemassa myös uusi (ja kalliimpi) Digital-versio, joka sisältää bluetoothin lisäksi myös WiFin sekä tuen mm. Spotifylle, Deezerille ja TuneInille helpompaan suoratoistoon